Vluchten kan niet meer – vervolg

Na een onrustige nacht vol angstige spookbeelden over de toekomst van ons landje, dacht ik vanmorgen bij het opstaan over de eerste schrik heen te zijn. Verzoend met de geachte van een (uiterst) rechtskabinet had ik mij nog allerminst en dat zal voorlopig ook nog niet gebeuren.

Maar toen zag ik vanmorgen de eerste prognoses nadat het gisterenavond alleen nog maar de exitpolls waren. De zetelverdeling was geen verrassing meer, zij het dat de PVV er nog weer twee zetels bij had gekregen. Maar het was het landkaartje waarom ik mij opnieuw dood schok.

Is het echt waar? Zijn die licht blauwe kleuren echt de delen van Nederland waar de kiezer besloten heeft om op Wilders te stemmen? En is het echt waar dat alleen rondom Enschede is gestemd op Omzigt? En zijn Groen Links/PVDA en de VVD landelijk gezien zo weggevaagd? Is het werkelijk zo erg? Opnieuw staat het plaatsvervangende schaamrood mij op de kaken.

Dat wordt nog erger als je naar het plaatje kijkt waarop is onderzocht of de PVV-stemmers bereid zijn compromissen te sluiten op voor hen kennelijk uiterst belangrijke zaken. Nee, ze willen geen compromissen over een asielstop (79%), nee ze willen geen compromissen over hoofddoekjes (64%) en nee ook niet over moskeeën en de koran.

Juist die punten waarover Wilders de laatste dagen had beweerd dat die wat hem betreft (voorlopig) in de ijskast kunnen.
Het ging de kiezers op de PVV toch juist om vertrouwen in de overheid? Vertrouwen zij er dus op dat Wilders helemaal niets in de ijskast zet en zijn punten uit zijn programma gewoon zal gaan uitvoeren? En met wie dan? Voor mij is de man nu al door het ijs gezakt of hij kent zijn kiezers toch minder goed dan dat hij steeds beweert.

De buitenlandse pers kopte vanmorgen dat Nederland nu eindelijk zijn eigen “Trump” heeft.
Een beter vergelijk is niet mogelijk! Heel lichtblauw Nederland heeft daar dus voor gekozen. Ondanks het feit dat men had kunnen weten dat hij de hulp aan Oekraïne wil stopzetten, dat hij een vriend van Poetin en Rusland is, dat hij de grenzen wil sluiten, dat hij voor een Nexit is, dat hij ontwikkelingshulp wil afschaffen, dat hij hoofddoekjes in publieke gebouwen en functies wil verbieden en dat hij de financiering van de NPO wil stopzetten. Of wisten ze dat allemaal al en hebben ze juist daarom op hem gestemd? Uiterst zorgelijk.

Nog niet zolang geleden waren wij er trots op dat wij het meest gastvrije land van Europa waren en dat wij een voorbeeldige multiculturele samenleving hadden. Niets blijkt minder waar. Wij zijn terug bij af en niemand ontvangt € 200,-. Nederland is geen gastvrij land meer en de Nederlanders worden steeds onverdraagzamer en bozer. Is dat allemaal de schuld van die buitenlanders of van de politiek? Wordt door Wilders de woningnood opgelost? Wordt door Wilders de zorg betaalbaarder? Komen er door hem ineens veel meer verpleegkundigen, politieagenten en onderwijzers? Ik vrees van niet.

Nederland kleurt blauw en als wij niet uitkijken wordt het steeds blauwer. Vluchten kan niet meer – of zal ik toch maar emigreren?