Vroeger was alles beter

Vroeger

Herinner je je nog die goede oude tijd? Toen de wereld nog niet geregeerd werd door smartphones en sociale media? Toen de brievenbus nog vol zat met echte brieven in plaats van rekeningen en reclamefolders? Toen je kon genieten van de simpele dingen des levens zonder afgeleid te worden door notificaties en tweets? Ja, vroeger was alles zeker beter. Of tenminste, dat is wat onze nostalgische geesten ons willen doen geloven.

Het lijkt wel alsof we allemaal lijden aan een geval van collectief geheugenverlies. We vergeten de dagen dat we zonder internet moesten leven en in de rij moesten staan voor een telefooncel om onze geliefden te bellen. In plaats daarvan idealiseren we die tijd en verlangen we terug naar de “good old days”.

Maar laten we eerlijk zijn, was vroeger alles echt beter?

Laten we beginnen met het “geluk” waar iedereen zo naar terugverlangt. De tijden waarin technologie nog niet alles overheerste en we nog geen zorgen hadden over privacy en online veiligheid. Maar eerlijk gezegd, was het leven toen echt zoveel gelukkiger? Ja, we kwamen misschien minder vaak in aanraking met slecht nieuws en waren minder snel op de hoogte van alle ellende in de wereld. Maar is onwetendheid echt zaligmakend?

En wat dacht je van alle vooruitgang die we hebben geboekt? We hoeven niet meer met de hand te wassen en te wringen, we kunnen met één druk op de knop onze favoriete muziek afspelen en boodschappen doen kan gewoon vanuit onze luie stoel. Laten we eerlijk zijn, het is moeilijk om al die luxe en gemak op te geven.

Maar het gaat niet alleen om technologie en vooruitgang. We vergeten ook vaak de ongelijkheid en discriminatie die vroeger nog meer aanwezig was. Denk aan het gebrek aan gelijke rechten voor vrouwen en minderheden, de strenge en conservatieve opvattingen over seksualiteit en de beperkte toegang tot onderwijs voor veel mensen.

En wat te denken van de mode? Ja, de mode van nu is misschien niet altijd even praktisch, maar laten we wel wezen, wie wil er nu terug naar de oversized schoudervullingen en corduroy broeken? Of toch wel….!

Oké, ik wil wel toegeven dat sommige dingen beter waren vroeger. Zoals het feit dat we nog niet zo afhankelijk waren van onze telefoons en sociale media en dat wij het beroemde touwtje uit de deur konden laten hangen. Maar laten we niet vergeten dat we nu ook veel meer mogelijkheden hebben om contact te houden met vrienden en familie over de hele wereld.

Dus laten we niet langer teruggaan naar vroeger, laten we in plaats daarvan genieten van het hier en nu. Laten we waarderen wat we hebben, de vooruitgang die we hebben geboekt. En mocht je toch terugverlangen naar de goede oude tijd, dan kun je altijd nog naar een vintage winkel gaan en wat nostalgie kopen. Maar na een dag zonder wifi zul je snel genoeg beseffen dat vroeger toch niet alles beter was.