Mondkapjes

Mijn bril beslaat steeds en ik krijg het er erg warm van terwijl de airco in de trein het best fris maakt in de half lege coupé. Het ‘ding’ zit keurig zowel om mijn mond en kin als om mijn neus. Het ‘ding’ weegt geen 10 kilo en als ik eerlijk ben dan heb ik er eigenlijk weinig last van.

Natuurlijk het is geen medisch gecertificeerd ‘ding’ want dat mag niet. Die zijn hoofdzakelijk voorbehouden aan medisch personeel en dat begrijp ik. Om mij heen draagt iedereen, jong (boven de 13 geloof ik) en oud zo’n ‘ding’ al zitten ze af en toe op een vreemde manier op de gezichten. Direct onder de kin, de neus en de mond niet bedekkend, of direct onder de neus.

Toch nemen wij met z’n allen dat ‘ding’ nog niet echt serieus. Zodra wij de trein, tram of bus uitstappen gaat het als de bliksem af en lopen wij weer onbeschermd door de buitenlucht. Immers, zo zeggen de geleerden, buiten loop je het virus echt niet op. Verder dragen wij het nergens.

Waarom nemen wij dat kleine lapje, mondkapje geheten, toch nog steeds niet echt serieus en dragen wij het alleen maar omdat wij anders de kans lopen een boete te krijgen van negentig euro ?

Diezelfde geleerden roepen namelijk herhaaldelijk dat het nog niet onomstotelijk is bewezen dat het dragen van een mondkapje besmetting door het COVID-virus voorkomt. Dat moet kennelijk nog steeds onomstotelijk worden bewezen en dat roept men nu al meer dan een half jaar.

En wat nou als er binnenkort toch onomstotelijk wordt bewezen dat het dragen van een mondkapje één van de meest krachtige wapens tegen verspreiding van het virus is, zoals de in Amerika door Trump verguisde dokter Fauci stellig beweert ?
Hoeveel ernstig zieke mensen, jong en oud, hoeveel onnodige doden en hoeveel zwaar overspannen ziekenhuispersoneel zou dat dan hebben gescheeld en nog schelen?

Waarom wachten wij Nederlanders toch steeds totdat iets verplicht is alvorens wij schoorvoetend zo’n mondkapje gaan dragen ? Waarom wachten wij, vol ergernis, totdat die trage politici en die quasi geleerden het aandurven om zo’n besluit eindelijk te nemen, alvorens wij overstag gaan ?

Zijn wij dan eigenlijk gewoon domme mensen die nog steeds vinden dat het maar om een onschuldig griepje gaat en het ons toch niet zal treffen ? Nee, toch, hoop ik. En denkt het kabinet echt dat de bedrijfsleider van willekeurig welk groot winkelbedrijf bij de voordeur mensen zal weigeren die geen mondkapje dragen ? Hij kijkt wel uit !!

Ik wacht niet langer. Ik wil het noodlot niet langer tarten. Ik laat mij niet meer afleiden door al die mensen die het dragen van een mondkapje onzin vinden. Vandaag draag ik zoveel mogelijk mijn groene mondkapje en morgen mijn bruine en ik ga een paar mondkapjes bestellen met een ‘eigen tekst’.

“Ik probeer besmetting te voorkomen. U ook ??”

4 antwoorden op “Mondkapjes”

 1. haha en ik zie ook dat ik zo weinig Nederlands schrijf (zonder ‘t’) dat ik wel eens op gramatica herhaling mag om mijn spellingchecker aan moet zetten (met 2 ‘t’s). Hej dä!

 2. Ik ben niet zo snel van het reageren, maar hier ga ik toch even een punt maken ls ik mag een kleine nuance namens het grootwinkel bedrijf 🙂 Er zit in het algemeen geen commercieel belang bij het weigeren van mensen zonder mondkapjes, zo kortzichtig zijn (de meesten) van ons niet. Ons personeels is opgeleid om te verkopen, aan te vullen, service te verlenen, op je kinderen te passen, je eten te bereiden, schoon te maken, je betaling te verwerken, de boekhouding te doen en onderhoud te plegen. De meeste doen dat met veel plezier. Ons personeel is niet opgeleidt om een shifting te maken bij de voordeur wie wel en wie niet mag binnenkomen, als zou de overheid ons daarmee graag willen op zadelen. De taferelen die daarmee gepaard gaan, zou een gemiddelde politie agent om ‘assistentie erbij’ doen roepen. Gillen, spugen, bedreiging en zelfs fysiek geweld is de de shoppende mens niet vreemd. Voor degene die geinteresseerd zijn in de donkere kant van onze samenleving die nodig ik van harte uit om een dagje Antwerpen of Amsterdam te doen. Ons personeel wil dat niet, kan het niet en wij gaan ze niet dwingen. Het is aan de overheid om een duidelijk beleid te voeren, aan de politie om dat te handhaven en aan de bevolking om, gewoon zonder al te veel gezeik, gewoon je verantwoordelijkheid te nemen. Schrijvend vanuit Zweden kan ik je verzekeren dat dit gewoon kan, maar blijkbaar niet in Nederland of België.

 3. O ja, dat is ook zoiets onbegrijpelijks: in NL mag je geen gecertificeerde mondkapjes dragen. Want die helpen wèl en dat is kennelijk niet eerlijk tegenover het virus. ‘Level Playing Field’ of zoiets. Als we die allemaal zouden dragen kregen we namelijk helemaal geen Corona.

  Maar even serieus: we mogen ze niet dragen omdat er dan niet genoeg zijn voor het verplegend personeel.

  En dan rij ik in Duitsland van de week langs een paar tankstations en daar liggen de gecertificeerde mondkapjes (ook hier in ons dorp) in grote stapels bij de kassa voor € 4,95 p/st. Waarom? De Duitse Hugo de Jonge (Jens Spahn) heeft in maart direct iedere Duitse firma die een gecertificeerd mondkapje kon leveren € 4,95 geboden. Nou, dat heeft hij geweten… Ze hebben er nu zoveel dat ze ze aan de straatstenen niet kwijt kunnen.

  Zou dat de reden zijn dat er in Duitsland (met mondkapjesplicht overal) per dag op 90 miljoen inwoners ‘slechts’ 1.500 nieuwe besmettingen zijn en in Nederland (geen mondkapjesplicht) maar liefst 3.000 op slechts 17 miljoen inwoners?

  En dan maken die Duitsers zich over die 1.500 ook nog eens veel meer zorgen dan onze regering over die 3.000.

  Ik zie de parlementaire enquete al voor me…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *