Krans van licht.

Dat is nou bepaald niet het idee dat ik vandaag de dag heb bij wat er de laatste dagen op deze wereld gebeurt. Een ‘krans van licht” straalt iets moois uit. Is iets om blij van te worden en heeft dus iets van optimistisch.
Maar nee, het is de vrijwel letterlijke vertaling van het woord CORONA.

Ik voel mij niet ziek, ik hoest niet en ik heb geen koorts. En toch voel ik mij niet lekker en maak mij een beetje zorgen. Daarbij spreekt mijn leeftijd ook niet in mijn voordeel. Ik behoor immers tot de risico-groep “ouderen”.

Ik kijk met stijgende verbazing naar de winkelwagens met ‘koppen’ erop. En mijn verbazing wordt alleen maar groter als ik mensen, met een overvolle boodschappenwagen,  letterlijk hoor zeggen dat zij zich een beetje hebben laten meeslepen door de ‘gekte”. Kuddedieren dus ?

Hoezo gekte ? Wie praat nou wie wat aan? Hebben wij ergens gelezen of gehoord dat er een voedsel tekort dreigt?
Toch wordt je onwillekeurig beïnvloed door die gekte. Een hevig hoestende jongedame in de tram met een vochtig papieren zakdoekje, dat zij steeds opnieuw gebruikt, maakt mij angstig. Ik overweeg sterk om haar erop aan te spreken en beleefd te verzoeken de tram te verlaten, maar nee ik doe het toch maar niet !  Ik doe het niet, maar ik behoor wel tot de risico-groep.

Sterker nog ik lees en zie dat met name ‘ouderen” ,die sowieso al een wat minder sterke gezondheid hebben, aan het virus kunnen doodgaan. Ik lees dat er eigenlijk nu al te weinig IC-bedden zijn en ik lees en hoor dat 1 drager van het virus (zonder dat hij/zij het weet) drie anderen kan infecteren.
Eigenlijk moet ik misschien wel constateren dat de kans dat ik het Corona virus krijg vele malen groter is dan dat ik een prijs in de Staatsloterij win.

Ik word er onwillekeurig een beetje bang van en daar probeer ik mij al dagen tegen te verzetten. Maar vanavond wordt weer meer dan de helft van de TV uitzendingen gevuld met een blik deskundigen en andere betweters die blijven beweren dat wij vooral onze handen moeten wassen en minstens twee meter uit de buurt moeten blijven van ieder ander mens, groot of klein, jong of oud of zwart of wit.
Nog los van het feit dat ene Trump beweert dat het allemaal de schuld is van de Democraten en de Europeanen. Misschien besluit hij straks wel tot een importheffing van 25% op het Corona-virus.

En intussen kelderen de beurzen, gaan luchtvaart maatschappijen op korte termijn failliet en worden mensen ontslagen omdat voorraden opraken of niemand meer buitenshuis gaat eten.

Je zou er ziek van worden.

6 antwoorden op “Krans van licht.”

 1. Corona is niet alleen een virus maar ook een merkbier, Hotel restaurant en de cirkel om de zon. Wel een te mooie naam voor z’on naar ding.
  Mogelijk is het voordeel van deze virus uitbraak, dat mens weer tot besef komt dat wij niet alles onder controle hebben en dat wij van elkaar moeten leren de basis “Respect ”
  Bijvoorbeeld het Nederlandse vingertje in de diepvries opbergen, dat zal en geweldige stap voorwaarts zijn.

 2. Corona is niet alleen een virus maar ook een merkbier, Hotel restaurant en de cirkel om de zon. Wel een te mooie naam voor z’on naar ding.
  Mogelijk is het voordeel van deze virus uitbraak, dat mens weer tot besef komt dat wij niet alles onder controle hebben en dat wij van elkaar moeten leren de basis “Respect ”
  Bijvoorbeeld het Nederlandse vingertje in de diepvries opbergen, dat zal en geweldige stap voorwaarts zijn.

 3. Je gevoel en angst kan ik me goed voorstellen. Ik heb precies t zelfde.
  Ik ben al een week heftig verkouden. Geen koorts, dus zal het het niet het corona virus zijn. Maar ja je weet maar nooit. Dus mijn handen zijn de schoonste van alle inwoners van de componist. Hoest me gek. Dus ik hou t bij grieperig zijn.
  En mijn mouw rechts is regelmatig zeikes van het hoesten en proesten erin. Rare gewoonte hoor. Maar we ploeteren voort met pijn aan en in de keel. En veel strepsils en ante flu snoepjesnaar binnen werken.
  En ook veel parcetamols. Of in de kontje of in het mondje. Leuk hoor angstig ziek zijn. En dan stomme bewoners die nog met 24 klaverjassers zijn gaan zitten klaverjassen in de dirigent. Echt niet slim. Maar een dag later werden ze wakker. Een flyer. We zijn voorlopig dicht. Goed zo. Er was inzicht het brein ontstaan. Hoera.
  Vooruit lekker slapen en morgen zien we verder.
  Toedeloe.

 4. Angst is een slechte raadgever… En waarom zou je toiletpapier inslaan???
  Meer dan de helft van de Nederlanders krijgt gewoon het virus en daarvan zal bijna iedereen het gewoon overleven.
  Waarin een klein beestje groot kan zijn….
  Advies: blijf kalm en houd je aan de adviezen. ‘Geruststelling’: ‘Aan alles komt een eind.’

 5. Ha Ernst,
  Vanmorgen bij AH trof ik een dame die gehaast de laatste 8 grootste maat pakken WC-papier in/op haar wagentje laadde. Een andere dame vroeg of zij er misschien één mocht hebben?? Antwoord: ‘Mevrouw ik heb toevallig twee toiletten, ik heb dus al deze pakken nodig!!’
  Als het niet zo triest was zou het humoristisch zijn.
  Groet voor jullie beiden en blijf gezond, Klaske

 6. It is much more panic than a virus now. Living next to the States where they couldn’t be more unprepared if they tried, finally paying the price for electing an idiot. He is closing borders to keep people out, while in the meantime he very well might be infected himself. America sees this as another war, as its successful war against drugs. It is always the world against the USA.

  My regular Friday morning grocery shopping was insane. Apparently we are all going to starve to death, leaving nothing but stocked up toilet paper behind for our loved ones who will survive.

  So here we are, thousands of kilometres apart, yet exposed to the same panic. Stay cool, watch Netflix instead of the news.

  Cheers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *