JONGENS.

Jongens, binnenkomen, het eten staat klaar, handen wassen en aan tafel”
Ik hoor het mijn moeder nog roepen. Meestal moest zij het nog een keer herhalen. Want zo maar stoppen in het midden van ons spel, dat kon natuurlijk niet. Toch luisterden wij uiteindelijk wel.

Jongens, het is de hoogste tijd. Uitkleden, pyjamaatjes aan en naar bed. Morgen moeten jullie weer vroeg op”. Bozer kon je mij niet maken en altijd was het moeder die dat moest aankondigen, terwijl vader zich schuil hield achter het avondblad. Maar na een tweede keer luisterde ik wel.

“Jongens, vooruit opstaan” klonk het ’s morgens rond zes uur. Net als je in je droom het mooiste doelpunt van de wedstrijd had gescoord en het hele stadion “Ernst, Ernst, Ernst” scandeerde. “Vooruit, opschieten jullie moeten zo naar school”, riep opnieuw moeder terwijl vader weer buiten schot bleef omdat hij al op de fiets zat. Op weg naar zijn werk. Verontwaardigd stonden wij toch maar weer op.

“Jongens, eerst huiswerk maken en dan pas buiten spelen”. Ja, maar Mam, ik heb net afgesproken een balletje te gaan trappen met mijn vriendje. “ Niks daarvan, eerst huiswerk en dan pas de pleziertjes”. Grrrrrrrrrr, maar toch kropen wij eerst in de boeken.

Onze “jongens” deden het weer goed op de Europese kampioenschappen schaatsen. Het podium kleurde oranje. Ze hadden het toch weer geflikt. Wat waren wij trots.

“Boerenjongens” was verreweg het populairste drankje bij oma, maar ook moeder lustte er wel pap van ! Of het drankje nog bestaat weet ik niet. Maar het woord zal vandaag of morgen wel in de categorie moorkop, Jodenkoek of Tom Poes vallen. Boerenjongens, hoe verzinnen ze het ?

Het valt mij op dat onze nationale goeroe en inmiddels Dr. No van Europa, Mark Rutte, de laatste dagen het woord “jongens” te pas en te onpas gebruikt. Vooral als de vragen van de journalisten hem wat te lastig worden. En het vuur wordt hem de laatste tijd regelmatig na aan de schenen gelegd.

“Jongens, laten we wel wezen”. “Jongens, het virus natuurlijk” en “Jongens luister nou eens”. “Jongens, ik herhaal het nog een keer”. “Jongens, kijk eens hier”.

Jongens, jongens, luister nou gewoon, ik weet het toch het beste.

5 antwoorden op “JONGENS.”

  1. Ja jongens wordt vooral in het onderwijs gebruikt. Ook in een gemengde klas was” jongens pak je rekenboek” en ” jongens nu de monden graag dicht en aan het werk” In mijn tijd voor de klas kwam er niet een meisje op het idee om te zeggen ” O alleen de jongens moete hun rekenboek pakken” Het zou me niets verbazen als de huidige, veel mondiger, leerlingen dat wel zouden doen. Overigens gaf Carolien alleen les aan meisjes(secretaresses) en zei dan ook altijd ” Jongens we gaan machineschrijven.”

  2. Ja, ma zat/zit haar kroost achter de broek, zo hoort het ook , van mens tot wolfen roddel.
    Voetballen is een geweldige opvoedende sport voor de jeugd. Jammer dat er een aantal wijken in Den Haag waar nauwelijks gevoetbald wordt, daar moet Pierre Heinen samen met buurthuis • de Mussen” met grootte spoed verandering aanbrengen, groet Dries

  3. Boerenjongens bestaan nog hoor! Je hebt zelfs ook boerenmeisjes. Geen rozijnen in brandenwijn, maar abrikozen.

    En als je een doelpunt scoort als keeper, dan lijkt mij dat zeker heel bijzonder ;-). Maar tjongejonge, wat weet ik daar nou van 🙂

    1. Ooit scoorde ik als keepertje het beslissende doelpunt uit een hoekschop in de laatste minuut. Niet met mijn voet maar met mijn knie. Ik zie het nog wel eens terug in mijn mooiste droom. Alleen er is geen publiek. Oh ja, Oom Gerrit stond langs de lijn !!!

    2. Ik kijk heel veel naar Engels voetbal. De commentators, de trainers, zelfs de speler hebben het allemaal over “boys. “Come on boys, let’s do this!” Zoals wij hier zeggen “Boys will be boys.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *