Abraham.

Een winterse, maar zonnige, dag in het duin bos van het landgoed Meijendel. Een jonge moeder stuurt behendig de wat groot uitgevallen kinderwagen tussen een hekje door. Het past in haar ogen maar net.
Het is maart 1971 en in de kinderwagen ligt haar eerste kindje, een jongetje.
De fotograaf is een trotse vader die geen gelegenheid voorbij laat gaan om foto’s te maken van zowel de moeder als het jongetje.
Ik kan het weten, en het staat in mijn geheugen gegrift, want de troste vader dat ben ik. De jonge moeder is Janny en het jongetje is onze eerste zoon, Erik.

Erik wordt dus binnenkort 50 jaar en vader en moeder zijn inmiddels 72 en 74 jaar oud. Erik stuurt letterlijk en figuurlijk al heel lang zijn eigen wagen en Janny heeft, in tegenstelling tot in 1971, ook al heel lang haar eigen rijbewijs.

In 1971 werd een soldaat tot twee jaar cel veroordeeld door de Krijgsraad omdat zijn haar te lang was. In 1971 protesteren in Brussel 100.000 boeren tegen de landbouwhervormingen. Ook toen al !!  In Londen wint Ajax de Europacup en Eddy Merckx wint dat jaar de Tour de France. In Zweden rolt de eerste Saab 96 van de band. In mijn ogen een van de mooiste auto’s uit de geschiedenis.
In 1971 besloot ik een punt te zetten achter mijn eerste baan bij PTT en trad in dienst van de Gemeente Den Haag. Ik ging precies twee gulden per maand meer verdienen maar heb er nooit spijt van gehad.

Vijftig jaren zijn in een sneltreinvaart voorbij gegaan. Je knippert even met je ogen en pats alweer een jaar voorbij. En zit je verjaardag er alweer bijna aan te komen ? Het lijkt alsof je de kaarsjes van je vorige verjaardag net hebt uitgeblazen. Toch zitten er in ieder jaar eenzelfde aantal dagen .

Het waren bewogen jaren met ups en downs. Gelukzalige momenten, intens droeve, voorspoedige en minder voorspoedige momenten. Het bleef ook ons niet bespaard. Op onze vele reizen bezochten wij prachtige landen en kampeerden wij, met de kinderen, op heel veel mooie, maar soms ook illustere, plekjes.

Al met al was 1971 een voortreffelijk jaar al was het maar omdat het het geboortejaar was van onze zoon. Onze zoon die nu vijftig wordt en waar wij veel van houden en heel trots op zijn. Simpelweg een kanjer.

Het is daarom heel verdrietig dat de huidige situatie in de wereld het ons onmogelijk maakt dit heugelijk feit met hem en zijn gezin in hun 2e vaderland (Zweden) te vieren.
Maar ik weet zeker dat wij dit binnenkort op uitbundige wijze alsnog kunnen vieren. Met smörgåsbord, Köttbullar en Kanelbullar op een heerlijk zonnig terras met uitzicht op de Öresundbron. Daar zullen wij toasten op het feit dat jij, Erik, Abraham hebt gezien.

4 antwoorden op “Abraham.”

 1. Mooie leeftijd 50jaar, jammer dat het niet met de jarige gevierd kan worden. We kijken allemaal uit naar betere tijden, lieve groetjes Elly.

 2. Mooi blog paps, pats weer een jaar voorbij. Ja dat gevoel is er ook bij mij, ik liep gisteren nog met dochterlief naar de het kinderdagverblijf aan de overkant van de straat in de Daniel Cattewijkstraat. BAM! dat is inmiddels ook 22 jaar geleden. Overigens werden autogordels ook verplicht in 1971. Nog even volhouden, we zijn er bijna … maar nog niet helemaal!

 3. Mooi verhaal weer Ernst.
  Inderdaad heel jammer, dat jullie zijn verjaardag niet in stijl kunnen vieren door de Corona-tijd. Wij hadden dat vorig jaar al met onze dochter Mariëlle en haar man. Nog iets om naar uit te kijken als we allemaal gevaccineerd zijn.

 4. Helemaal geweldig ,Ernst omdat ik net bezig ben een brief te schrijven en een levensverhaal voor Leon onze oudste zoon ,die 17 maart ook 50 jaar wordt.
  Hij werkt dan in Dubai, gisteren heeft hij hier afscheid van mij genomen. Zijn vrouw en zoon volgen in augustus wanneer Max de basis school af heeft.
  Heel toepasselijk en toevallig nu jouw verhaal en herkenbaar , ook ik ben trots op deze nieuwe Abraham !
  dank en groet
  Dineke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *