Pas op, het sneeuwt !!

Dit weekend heeft ons kikkerlandje zich voor de hele wereld voor schut gezet.
In de Alpen landen en in het Westen van Noord-Amerika slaat men zich gierend van het lachen op de knieën.

Drie dagen voor het eerste sneeuwvlokje rinkelden alle alarmbellen in Nederland en werden er allerlei voorzorgen getroffen. Het KNMI kondigde onmiddellijk voor het hele land code Rood af en iedereen werd ‘dringend geadviseerd’ (waar kennen wij die term van?) om vooral toch binnen te blijven. Er kondigde zich een enorme ramp aan. Er zou zeker 30 tot 50 centimeter sneeuw vallen; wegen zouden onbegaanbaar worden en de gevoelstemperatuur zou, zeker voor een volle week, minstens min vijftien graden worden. Zoiets zouden wij sinds 1789 niet meer hebben meegemaakt.
Ons collectieve korte termijn geheugen liet ons even in de steek want volgens mij was 1963 (uiteindelijk) veel erger.

En zie daar. Wij spraken nergens anders meer over en zelfs de pandemie was voor even verdrongen. Nu zaten in de talkshows weermannen en – vrouwen en schaatsers met lichtjes in hun ogen. Het zou immers zo maar kunnen dat wij dit jaar eindelijk weer een Elfstedentocht kunnen organiseren ! Dat de organisatie al weken geleden had besloten dat er sowieso geen Elfstedentocht komt waren wij ook weer even vergeten.

Zaterdagavond laat vielen in het Oosten van het land inderdaad de voorspelde eerste sneeuwvlokjes en langzaam maar zeker werd inderdaad vrijwel het hele land wit. Maar toen ……………..!
Zondag bleek heel Nederland het spoor letterlijk en figuurlijk bijster.
De gehele logistiek ligt in onze 24 uur economie op z’n reet; geen treinen meer in het hele land; geen COVID testen meer; geen vaccinaties meer; geen crisisberaad in het Catshuis; basisscholen toch nog dicht: geen voetbal meer; het advies om toch vooral binnen te blijven en tot overmaat van ramp ook maandagmorgen geen papieren kranten in onze brievenbussen en geen pakket bezorging. Veel te gevaarlijk je mocht eens uitglijden of slippen en het was natuurlijk ook veel te koud. Gevoelstemperaturen van wel minus 10 graden.

Wij zijn een volk van watjes geworden. Het minste geringste brengt ons van slag omdat de codes oranje en rood ons onmiddellijk om de oren vliegen. Wij hebben in het kader van COVID-19 zelfs al een code zwart.

En dat voor een volkje van ongeveer 17 miljoen mensen dat woont in een welvarend land met een mild zeeklimaat en dat wereldwijd bekend staat om zijn/haar creativiteit en inventiviteit. Voor alles hadden wij eeuwenlang een oplossing, maar nu worden wij overvallen door een, vergeleken met andere plekken op de wereld, middelmatig sneeuwbuitje en temperaturen van wel minus 15 .  Brrrrrrrr  ….wij zijn ‘watjes’ geworden !!!

Intussen kijkt men in de rest van de wereld wat meewarig naar dat volkje aan de Noordzee dat is overvallen door een ‘natuurramp’ en zich er geen raad mee weet.

3 antwoorden op “Pas op, het sneeuwt !!”

  1. Slaat men zich gierend van het lachen op de knieen.Ik heb er zelf hard om gelachen.Van morgen bij het op staan was de temp 31 graden onder nul,gevoelswaarde 40 onder nul.Alles gaat gewoon door.Wij kunnen ons niet veroorloven om watjes te zijn.

  2. Ik behoor niet tot de watjes, net terug van een uur wandelen, heerlijk, alleen koud in mijn gezicht, verder lekker warm gebleven, uiteraard warm gekleed. Morgen weer,kan niet wachten. ☺⛸

  3. Je slaat de spijker op z’n kop Ernst. Ook ik mij mij geërgerd aan deze “watjes-mentaliteit”. Heel Nederland plat bij de eerste sneeuwvlokken. Bij mijn weten reden treinen vroeger gewoon door als er een beetje sneeuw viel, maar dat schijnt tegenwoordig geen gemeengoed meer te zijn. We maken ons inderdaad naar andere landen toe onsterfelijk belachelijk………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *