2019

Alweer een jaar bijna achter ons en een nieuw jaar in het verschiet. Wat moet dat worden ? Terugkijkend zie ik een jaar met heel veel ellende en slecht nieuws over de hele wereld.

Schietpartijen, aardbevingen, mishandelingen, autobranden, discriminatie, oorlog, terrorisme, Erdogan,  pensioenkortingen, CO2 uitstoot, PFAS, Trump, demonstraties, stakingen, burger slachtoffers, Bolsanaro,  slechte geheugens, verzwijgen, vervalsen, corruptie, orkanen, bosbranden, seksuele intimidatie, Orban, moorden, inbraken, grens muren, Wilders, 10.000 leugens, weer niks in de Staatsloterij, impeachment, Baudet, werkeloosheid, Brexit, klimaatontkenners, doping, vliegtuig crashes, IS, verkeersdoden, drenkelingen en zo kan ik nog wel een A4-tje volschrijven.

Eigenlijk moeten wij 2019 zo snel mogelijk vergeten. Of was er ook nog goed nieuws ? Ik doe toch een poging.

Iedereen gaat er dit jaar op vooruit (of is dat fake nieuws?), 10% erbij voor de onderwijzers, 8% erbij voor de mensen in de zorg,  AJAX haalt de halve finale van de Champions League, wij waren 50 jaar getrouwd, de handbal meiden worden wereldkampioen, de aardgaskraan gaat (op termijn) dicht, de voetbalmeiden worden 2e bij de wereldkampioenschappen voetbal, Bert en Ernie komen uit de kast, Nederlanders eten gezonder, in juli hadden wij een warmte record (of is dat slecht nieuws?), Nederland wint het songfestival, Taiwan legaliseert het homo huwelijk, een Amerikaanse makelaar keert 10 miljoen dollar bonus uit aan zijn personeel.

Als ik het zo overzie krijg ik toch de stellige indruk dat mijn lijstje van slecht nieuws in 2019 langer en ingrijpender is dan het povere lijstje met goed nieuws. Ik hoop dan ook maar dat ik veel te bescheiden ben geweest met mijn poging nog wat goed nieuws te verzamelen.

Weet je wat ? We toasten oudejaarsavond om 12 uur op het nieuwe jaar, wensen elkaar traditioneel een gelukkig maar vooral gezond nieuwjaar, kijken nog een half uurtje naar een ogenschijnlijk in brand staande stad, kijken toch even of we een (grote) prijs hebben in de Oudejaarsloterij en beginnen vervolgens vol goede moed, net als andere jaren, aan het jaar 2020 !!

Laten wij hopen dat het het jaar wordt waarin het goede nieuws het slechte overheerst. Waar wij voorzichtig wat stapjes nemen, met elkaar, op de weg naar een schoner milieu. Maar waarin wij met elkaar afspreken dat wij voortaan met elkaar in gesprek gaan, naar elkaar luisteren en vooral elkaar respecteren. Maar bovenal ons daarna houden aan de afspraken die wij met elkaar hebben gemaakt. Misschien wordt 2020 dan toch een goed jaar !!

ZULLEN WE DROMEN DAT AL ONZE WENSEN UITKOMEN !!

9 antwoorden op “2019”

 1. Als je het ‘makro’ bekijkt, is er inderdaad veel om je zorgen over te maken. Maar tegelijk hebben wij in 2019, vaak ook met jullie erbij, hele mooie momenten gehad. En uiteindelijk telt alleen dat! Op het ‘makro’ niveau kunnen we niet veel doen, behalve een enkele keer stemmen of – zoals jij hier doet – je stem laten horen. Het enige dat we kunnen doen is ons eigen leven een goede vorm geven. Laten we hopen dat dat 2020 ook weer lukt! Met elkaar!

 2. Beste vrienden,
  Ja er zijn zijn veel hobbels geweest in 2019, maar ook vlakke stukken o.a. er komt meer begrip voor rationele wetenschappelijke aanpak van onze toekomst t.a.v: duurzaamheid balans tussen economie en ecologie. Verder moeten wij trots zijn op onze sportieve jeugd, wat zijn het geweldige kanjers. Maar onze jeugd is van hoge kwaliteit, zijn kritisch t/a/v/: doorgeslagen politieke correctheid van onze politiek, waar door daadkracht ontbreekt.
  Ga positief 2020 in, blik op de horizon, kritisch op je zelf en positief naar derde.
  Wens jullie allemaal een gezond en gelukkig 2020

 3. Ernst, je hebt weer een heel aardig stukje geschreven, maar het is wat somber. Wellicht is dat realistisch, maar ik vind de reactie hierboven van Marita ook zeer de moeite waard. Bekijk vooral wat goed is, dan voorkom je dat je je ellendig voelt.

 4. Ja heel veel slechte berichten over 2019, je zou er somber van worden..

  Daarom hoop ik dat iedereen in 2020 gaat kijken naar wat hij/zij wel heeft in plaats van niet. We hoeven niet te vluchten voor oorlog naar landen die ons niet willen hebben, we hebben goed te eten en te drinken, we hebben (bijna) allemaal een dak boven ons hoofd en de meesten van ons hebben een lieve familie en fijne vrienden. Bijna iedereen kan op vakantie ook al is het dan niet meteen een wereldreis. We hebben zoveel geld dat we het gewoon aan het einde van het jaar de lucht in kunnen knallen.
  Kortom: er is zoveel om dankbaar voor te zijn.
  Laten we dus niet altijd meteen zo klagen en niet alle negatieve berichten voor waar aannemen.
  Geniet van wat je hebt en glimlach eens naar een vreemde of zeg gedag. Zo maken we 2020 weer een stukje mooier.

 5. Mooie blog , spijker op z,n kop ! .
  Elk nieuwjaar is om het oude jaar te vergeten .
  Alleen de belasting krijg ik nog ,en de rest gooi ik over de muur.
  Allemaal een goede gezondheid !

  Maarten

 6. Weer een heel goed en duidelijk geschreven epistel!
  Idd 2019 was een jaar vol ellende en met een stuk minder goed nieuws.
  Maar alsnog van harte gefeliciteerd met jullie 50-jarig huwelijk!
  Je zou zeggen dat 2020 beter wordt, want veel slechter kon het niet in 2029, dus proberen we daarvan zoveel mogelijk te vergeten.
  Bij deze wens ik jullie een hele fijne jaarwisseling in goede gezondheid.

 7. Ik had hetzelfde gevoel. Heel negatief 2019. Veel oorlog. Veel doden.
  Iemand doodsteken lijkt heel normaal te worden.
  Te veel om op te noemen.
  Je hebt gelijk. A4 is zo vol.
  Ik heb hoop voor 2020. Handig om altijd te hebben.
  Goed gezond vrolijk 2020

 8. Maar wij moeten het niet bij dromen laten, zij moeten werkelijkheid worden!

  Iedereen een gezond en gelukkig 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *