Winterslaap

Afgelopen zondag ben ik bijna letterlijk ontwaakt uit mijn winterslaap. Alhoewel ook wij natuurlijk overal hadden gelezen dat in de nacht van zaterdag op zondag de klok weer een uur vooruit moest worden gezet, hadden wij er in het geheel niet meer aan gedacht.

Plotseling bleek het aan de ontbijttafel niet half tien te zijn maar half elf. Ineens was de zondag overduidelijk een uur korter voor ons. Dat het langer donker was gebleven dan een dag eerder hadden wij simpelweg niet gemerkt. Kortom wij waren die dag van slag. Eigenlijk gewoon een verloren zondag.

Volgens de geleerden (welke geleerden dan?) zou het een enorm voordeel voor ons zijn dat het ’s avonds een uur langer licht is terwijl wij er ’s morgens nauwelijks iets van merken. Wij slapen dan immers nog.

Van de week las ik dat een chrono-bioloog het helemaal niet zo gezond vindt voor ons. Allereerst vroeg ik mij af wat een chrono-bioloog is. Dat was nog snel gevonden. Een chrono-bioloog bestudeert het bioritme van mensen. Volgens deze deskundige hebben avondmensen tijdens de zomertijd een slaaptekort van twee tot drie uur. Dat schijnt een risicofactor voor het krijgen van hart- en vatziekten te zijn.
Volgens een andere ‘deskundige’ (een CDA Europarlementariër) hebben niet alleen het gezinsleven maar ook kippen, koeien en andere dieren te lijden onder het volledig zoekraken van het bioritme. Een zeer ernstige zaak dus.

De zomertijd. Voor sommigen betekent dat een week lang een ochtendhumeur en wallen tot op de knieën. Maar ook onze huisdieren hebben dus last van de overgang van winter- naar zomertijd.

Maar waarom doen wij het dan toch al bijna 50 jaar? Al in het voorjaar van 2019 ging het Europees Parlement akkoord met het beëindigen van de zomer- en wintertijd in 2021. En toch hebben wij afgelopen weekend gewoon weer de klokken een uur vooruitgezet.
Maar wat blijkt, het parlement heeft echter een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een grote verscheidenheid aan verschillende tijden ontstaat. De meeste EU-landen, waaronder Nederland, hebben meer tijd nodig om de bevolking, het bedrijfsleven en belanghebbenden te raadplegen. Ik denk vooral het bedrijfsleven en wie die belanghebbenden precies zijn ontgaat mij.
Dus voorlopig gaat het voorstel om de zomertijd af te schaffen de ijskast in.

Wij hebben dus al bijna drie jaar meer tijd nodig om het in Europa eens te worden over de vraag of wij nog wel door moeten gaan met het elk jaar opnieuw verzetten van de tijd. Komt tijd komt raad zou je zeggen. Nee dus.

Of zou het kunnen zijn dat wij in Europa ook hier geen overeenstemming over kunnen bereiken en dat ik dan mijn klok een uur terug of juist vooruit moet zetten als ik bij jou op bezoek kom, Joop?

Intussen slaap ik gewoon weer gemiddeld zeven tot acht uur per nacht of het nu donker of licht is buiten en hoop dat wij het laatste weekend van oktober de klok voor het laatst weer een uur mogen terugzetten. Ik vrees echter dat wij dan toch weer meer tijd nodig hebben in Nederland maar ook bij onze buren.

Eén antwoord op “Winterslaap”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *