Sorry

Bijna vijftig jaar geleden hoorde ik voor het eerst het liedje “Sorry Seems To Be The Hardest Word” van de Britse muzikant Elton John. Je weet wel die met die glitterpakken en die extravagante brillen. En ik had toen het gevoel dat hij gelijk had, ondanks het feit dat de Engelsen gemiddeld acht keer per dag ‘sorry’ zeggen.

Ook hier zeggen we het als we elkaar (per ongeluk of expres) op de tenen trappen, maar sorry is toepasbaar in allerlei gesprekken. Van ‘sorry voor het ongemak’, ‘sorry, mag ik wat vragen’ tot ‘sorry’ als je per ongeluk tegen iemand opbotst.

Niet geheel terecht wordt het gebruik van sorry vaak gelijk gesteld aan het aanbieden van verontschuldigingen. Maar het woord wordt op nog veel meer manieren gebruikt: om iemand te onderbreken, om aandacht of verduidelijking te vragen en ook om irritatie of verbazing te laten blijken.

Maar vandaag de dag is er wat mij betreft echt sprake van overmatig gesorry. Politici maken zich er te vaak met een ‘sorry’ vanaf terwijl ze niet echt spijt hebben. Ook bedrijven die de fout in gaan, zeggen steeds meer sorry, naar mijn gevoel.

Zo hoorde ik de laatste weken ‘sorry’ zeggen voor ons slavernijverleden, voor de manier waarop de slachtoffers van de toeslagenaffaire zijn behandeld, voor de reactie op het rapport Groningen, voor het geweld in Indonesië en voor de slechte bewaking van Peter R. De Vries. En toen dacht ik …………oké en nu?

Langzaam maar zeker komen wij daarmee in een sorry-cultuur terecht. In een sorry-cultuur lijken de excuses onoprecht want de spijt lijkt niet daadwerkelijk te worden gevoeld. Zo voelt het bij mij tenminste na al die excuses van de laatste weken.

Sorry dreigt daarmee weer ‘the hardest word’ te worden.

Oh ja en tot slot mijn oprechte excuses voor het feit dat deze blog vanaf nu weer mijn naam draagt en ik dat zonder verdere aankondiging heb veranderd. De fotograaf en de ambtenaar zijn nog steeds de beste vrienden maar de ambtenaar doet dit toch liever alleen. Sorry Joop, maar niettemin dank voor jouw leuke bijdrages aan deze blog.

6 antwoorden op “Sorry”

  1. Merk dat ook ik het woord vaak gebruik, daarnet nog toen ik jou een antwoord stuurde over de website.
    Het ligt gemakkelijk voor in de mond maar verliest daarom wel aandacht1

  2. Sorry, ook voor onze uitgebuite turfstekers ( vrouwen en kinderen) ?bijvoorbeeld de Herengracht VOC-Maliebaan – Bischop en Soestdijk koning W 1 v

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *