Roller Coaster

Vanmorgen hoorde ik op de radio iemand vertellen dat zij vandaag 50 jaar getrouwd is. Zij noemde die 50 jaar een rollercoaster.
Omdat ik dat niet zo goed snapte heb ik “rollercoaster” maar eens even opgezocht op Google en Wikepedia.
Wat blijkt ? Het heeft een aantal betekenissen namelijk  achtbaan, roetsjbaan of glijbaan.

Een roetsjbaan was, zo heb ik begrepen, een Russisch vermaak op het ijs met sleden.
In het Frans heet het ook een “Montagne Russe”.
Maar meestal bedoelen wij met een rollercoaster een achtbaan. Zo’n eng ding waar je in een soort bakje stapt, al of niet met meerdere “liefhebbers”, en waarin je dan vervolgens met een duizelingwekkende vaart in allerlei bochten en dalen naar beneden wordt gestort. Meestal zie je dan ook krijsende en gekke bekken trekkende mensen, die als ze beneden zijn soms ook nog misselijk zijn. Ik ben er nooit aan begonnen want ik werd vroeger al misselijk in een simpele draaimolen.

Een glijbaan is een totaal ander verhaal. Je moet naar boven klimmen, soms maar een paar meter en soms naar duizelingwekkende hoogte. Daarna ga je op je kont zitten en laat je jezelf naar beneden glijden. Soms stijl en recht en soms met heel veel bochten. Uiteindelijk belandt je gewoon, maar wel heel snel, op de grond. Veel mensen, maar vooral kinderen, rennen vervolgens terug naar de trap om zich opnieuw en herhaaldelijk naar beneden te laten glijden. Daar komt waarschijnlijk de uitdrukking “ ups en downs” vandaan.

Maar nu snap ik toch wel een beetje wat die mevrouw bedoelde.

Elk huwelijk kent ups en downs en bochten. En als je dus al 50 jaar getrouwd bent heb je samen al die ups en downs en bochten overleefd.  Soms ben je misschien wel eens bijna uit de bocht gegleden en soms heb je misschien wel eens heel veel moeite gehad om weer bovenaan die glijbaan te komen. Soms heb je misschien ook wel eens getwijfeld, als je uiteindelijk weer boven was, of je jezelf eigenlijk nog wel weer naar beneden wilde laten glijden. 

Alhoewel ik die beeldspraak uiteindelijk wel begrijp, houd ik het er toch maar op dat je die 50 jaar alleen maar kan bereiken door liefde voor elkaar, wederzijds respect, vertrouwen ,eerlijkheid, samen spreken en samen zwijgen, alles samen en toch jezelf zijn en samen winnen en verliezen. Daar heb ik geen glijbaan voor nodig.

Ik kan het weten want over een paar dagen ( 2 juli) zijn wij, Janny & ik, 50 jaar getrouwd.

6 antwoorden op “Roller Coaster”

 1. Verlaat maar zeker welgemeend…..
  namens nog zo´n “uitstervend” paar, alsnog van harte gefeliciteerd! Rollercoaster,glijbaan, geven ook spanning en plezier. Houd elkaar dus nog maar even vast voor de rest van de rit .

 2. GEFELICITEERD jullie beiden
  Da’s toch wel heel lang hoor. Hoe kan het nou bij jullie ups en downs zijn. Jullie zijn zulke vriendelijke mensen. Nee hoor gewoon een lekkere pot ruzie maken op zijn tijd. Lucht de downs op.
  Nog 50 zal wel niet lukken. Ik wens jullie nog veel gelukkige en gezonde jaren toe.

 3. 50 Jaar getrouwd is niet niks. Best iets om even stil te bij staan en dat heb je dan ook gedaan met je stukje over de roller coaster en de glijbaan. Ik vrees toch, dat de 50 jaar getrouwden zo langzamerhand een “uitstervend ras” is. Soms gaat het allemaal vanzelf; soms met ups en downs en af en toe schijn je er heel hard aan te moeten werken. Gelukkig hoort ons huwelijk tot de eerste categorie. Beste Ernst, lieve Janny, bij deze nu alvast van harte gefeliciteerd met het bereiken van deze mijlpaal op 2 juli a.s..
  Ga van deze dag genieten en daarna op naar het volgende jubileum.

 4. Alvast gefeliciteerd met jullie 50-jarig huwelijk.
  We wensen jullie er nog vele gelukkige jaren bij.

 5. 50 jaar is tegenwoordig een lange tijd, maar het bestaat toch nog.

  Alvast hartelijk gefeliciteerd en maak er een heugelijke dag van

 6. Het was misschien nóg beter geweest om die zinnen aangaande de “glijbaan” en “weten” in de wij-vorm te hebben geschreven in dit licht, maar ik snap tegelijkertijd dat het jouw blog is en niet die van Janny ieder zijn/haar ding is vaak de sleutel tot succes. Maar waar heb ik het over, 50 jaar bij elkaar zijn zou mij minstens 115 levensjaren moeten schenken…. dus alvast een welgemeend gefeliciteerd met jullie jubileum! In essentie is het allemaal in woorden vrij simpel: bij elkaar blijven.
  Wat ik overigens wel verontrustend vind in de metafoor van een rollercoaster is dat je na het hoog(s)te punt alleen nog maar afdaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *