Priemgetal

Over 2 dagen word ik alweer een jaartje ouder. Ik schrijf bewust niet dat ik hoop dat ik weer een jaartje ouder wordt, want ik vind het maar niks.
Alhoewel het een vorm van struisvogelpolitiek is, denk ik erover om het ook maar niet te vieren. Dat wil niet zeggen dat ik mijn nieuwe leeftijd geheim zal houden. Er zijn toch al, vooral jonge mensen, die voor mij opstaan in de tram en ik haat dat en meestal sla ik het aanbod ook vriendelijk af.
Ik word 73 en kennelijk is dat toch zo langzamerhand aan mij te zien.

Toch bleek mij gisteren dat mijn leeftijd enige bijzonderheid bezit. Nee, ik zelf niet, maar mijn leeftijd. Het getal 73.
Volgens goed ingewijde bronnen is mijn leeftijd namelijk een priemgetal. En wat het nog meer bijzonder maakt is dat het mijn 21ste priemgetal verjaardag zal zijn. Mijn bron meldde mij dat ik, onbewust dus, al 21 maal een priemgetal verjaardag heb gevierd.
Eigenlijk had ik dat misschien wel wat eerder willen weten, zeer gewaardeerde bron, dan had ik er ook 21 keer iets bijzonders van kunnen maken. Misschien had dat het ouder worden ook wat draagbaarder gemaakt.

Natuurlijk heb ik mij ook laten uitleggen wat een priemgetal eigenlijk is.
Een priemgetal is een natuurlijk getal, groter dan 1, dat slechts twee natuurlijke getallen als deler heeft, namelijk 1 en zichzelf. Het kleinste getal is dus 2, want heeft alleen 1 en 2 als delers. Het volgende is 3, met alleen de delers 1 en 3. Bij deze verklaring is Wikipedia mijn bron. Mijn eigen bron heeft het ook erg goed uitgelegd. Dat was nodig want alhoewel ik zowel algebra als meetkunde op school heb gehad, blonk ik in beide vakken bepaald niet uit.
Mijn 73 is dus alleen deelbaar door 1 en 73. Waarom ik het getal überhaupt zou delen is mij er niet bij verteld.

Nog mooier is dat ik kennelijk tot mijn honderdste verjaardag nog viermaal een priemgetal verjaardag kan meemaken. Kijk maar in de begeleiden afbeelding.
Dat geeft de burger toch weer moed. Zo neem ik het feit dat men steeds meer zal opstaan in de tram of bus maar op de koop toe. Zo worden de ouderdomskwaaltjes ineens een stuk draaglijker en wie weet vier ik in dat geval nog minstens viermaal mijn verjaardag met minimaal een aangeklede borrel. Noteer ze maar vast in de agenda’s. Jullie zijn bij deze uitgenodigd.

En oh ja, het woord “priemgetal”  levert bij scrabble of Wordfeud minimaal 17 punten op en 17 is ook een priemgetal.

4 antwoorden op “Priemgetal”

 1. Ik vergat nog te vermelden dat wij in Noorwegen niet meer om de honnør korting hoeven te vragen, die krijgen wij nu vanzelf! Over in een vlek wrijven gesproken!

 2. Beste Ernst,
  gefeliciteerd met je verjaardag.
  Welkom tot de club van de ‘soixante-treizards”. Ik ben er alweer een poosje lid van en herken wel wat jij schrijft over de tram en bus. In Noorwegen hebben alle gepensioneerden (67+) 50% korting op de vervoersprijs en idem bij entree voor musea etc. Dat wordt daar keurig korting voor ‘honnør’ genoemd en niet denigrerend ‘bejaardenkorting’, die wij hier vrijwel geheel ontberen.
  Het getal 73 is inderdaad een priemgetal. Ik las dat de 73e dag van het jaar 14 maart is, op zijn Amerikaans 3/14 oftewel 3,14 oftewel pi, het wordt dan ook pi-dag genoemd. Toevalligerwijs was dit de geboortedag van Einstein, die net zoals wij gewone stervelingen ook wel met wiskunde worstelde. Zijn beroemde formule E = mc2 is met behulp van zijn huishoudster tot stand gekomen, zelf kwam hij er niet uit. Weinig mensen weten dit! Ik heb daar bewijs van, maar ik kan hier geen illustraties meesturen, dus die stuur ik je apart.
  Ik wens je nog een fijne dag en ‘keep going’!

 3. Ha,ha, zijn wij toch weer “tweeling” want dit jaar is mijn verjaardag ook een priemgetal!
  En heb ik er nog 5 tegoed tot mijn 100ste. Dus samen gaan wij ervoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *