Overtuigingen

Het zijn zoals ieder jaar weer de donkere dagen voor Kerstmis. Dit jaar zijn ze voor heel veel mensen donkerder dan ooit. Het zonnetje laat ons al dagen in de steek en voor velen onder ons is de eenzaamheid eenzamer dan ooit.

Doorgaans heb ik niet zoveel met kerstboodschappen maar enkele dagen geleden las ik een prachtige korte boodschap van de Japanse schrijver Hameien Sunim.
Een boodschap die waarschijnlijk al decennia geleden is geschreven maar nog steeds actueel is.

WE HEBBEN ALLEMAAL OVERTUIGINGEN, waarden en gedachten die essentieel voor ons zijn en waarmee we nooit roekeloos om zouden gaan. We geloven dat ze onweerlegbaar zijn en dat iedereen het ermee eens zou zijn – als ze hun verstand zouden gebruiken. Maar af en toe zijn we in het gezelschap van mensen die onze overtuigingen niet delen. We kunnen in botsing komen door politieke overtuiging, religie of levenswaarden. Als er over een van deze onderwerpen wordt gepraat ontstaat al snel onenigheid. Niemand heeft het gevoel gehoord of gerespecteerd te worden en meestal is woede, verwarring en pijn alles wat overblijft.
We moeten ons afvragen of het de moeite waard was als we elkaar ongelukkig hebben gemaakt of pijn hebben gedaan om onze eigen overtuigingen te verdedigen. Zouden we, in plaats van de onschendbaarheid van onze waarden te beschermen, niet beter kunnen zorgen voor de mens die voor ons staat? Is het niet beter om samen gelukkig te zijn dan om alleen gelijk te hebben?
Het is voor een groot deel ons ego dat iemand wil overtuigen om onze visie over te nemen. Zelfs als blijkt dat we gelijk hebben, is ons ego niet tevreden en zoekt het een nieuwe woordenwisseling.
Volwassenheid groeit door ervaring. Een les van volwassenheid is dat we onze gedachten niet te serieus moeten nemen en dat we moeten leren ons ego in te tomen en het grotere perspectief te zien.
Gelijk hebben is lang niet zo belangrijk als samen gelukkig zijn.

Haemin Sunim

Ik wil deze boodschap graag delen in de hoop dat wij deze wijze les ter harte nemen.
Ik wens jullie hele fijne feestdagen en een voorspoedig en gezond nieuwjaar.
“Laat 2022 de verandering zijn die wij willen zien in de wereld”.

5 antwoorden op “Overtuigingen”

  1. Luisteren met respect en accepteren dat de ander er anders over kan denken. Dan samen naar een oplossing zoeken.

    Het zou toch moeten kunnen…
    Maar laten we eerst maar eens proberen met respect te luisteren naar elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *