Morgen wordt vandaag bedacht.

Toen ik het zag staan bedacht ik mij dat ik vandaag nog helemaal niet over morgen had gedacht. Laat staan dat ik daar al iets voor had bedacht.

Eigenlijk is het de laatste tijd bij mij precies anders om. Als ik ’s morgens wakker word moet ik eerst nadenken over de vraag wat het gisteren was voordat ik mij realiseer wat het vandaag is. De dagen lijken immers allemaal op elkaar in deze barre tijden. Ik heb dus gisteren nodig om te weten wat het vandaag is.

Toch snap ik ook wel weer wat ermee wordt bedoeld. Alles wat je om je heen ziet is door mensen bedacht. Het is niet iets wat er nou eenmaal is, en altijd zal blijven… Nee, het is iets wat altijd in beweging is, en in beweging wordt gezet door mensen. Mensen die nieuwe manieren vinden, nieuwe kansen zien, niet genoegen nemen met de status quo. Juist vandaag moeten wij de huidige crisis zien als een nieuwe kans omdat het nou eenmaal beter kan, duurzamer, gezonder, en eerlijker,

Toch horen wij de laatste tijd vooral dat wij zo snel mogelijk terug willen naar “het oude normaal” met alle risico’s van dien. Opnieuw dreigt dan het gevaar dat wij niets zullen leren van wat ons nu allemaal overkomt. Zijn wij met z’n allen niet ook na de crisisjaren van 2008 teruggevallen in ons oude normaal terwijl wij ook toen wisten dat “morgen vandaag wordt bedacht”?

Ik zelf ben vandaag 74 jaar oud geworden en heb vandaag eigenlijk alleen bedacht wat wij morgen zullen eten als wij verjaarsvisite krijgen. Veel verder kwam ik vandaag niet.
Ik ben van de oude generatie die te maken had met “wat vandaag werd bedacht, morgen al oud is”  en “Vanochtend een hype, vanavond vergeten”. Toch realiseer ik mij, zelfs als senior, dat het nu echt anders en beter moet. Dat wij meer moeten denken aan de volgende generaties en dat het ‘oude normaal’ alleen nog maar een droom zal zijn.

Jaren geleden was mijn (gejatte) lijfspreuk al “ wij hebben de aarde in bruikleen van onze kinderen”. Wij zullen er niet aan ontkomen om ons te realiseren dat wij met elkaar ‘morgen vandaag moeten bedenken’.
Daarmee zullen wij de andere bekende spreuk niet uit het oog moeten verliezen. “Zonder geschiedenis geen toekomst “.

6 antwoorden op “Morgen wordt vandaag bedacht.”

 1. Ernst, wat een mooie, filosofische blog. En dat op de dag na je 74 e verjaardag. Gefeliciteerd hadden we je al via de postduif, maar nu nog even via de elektronische weg. Van harte. Nog vele mooie jaren in een goede gezondheid.

  Ger en Carolien

 2. Ernst, nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag, gisteren. Ik hoop dat je een fijne dag gehad hebt en er morgen tevreden aan mag terugdenken.

  Groetjes,
  Pieter

 3. Van harte gefeliciteerd Ernst en de allerbeste wensen, Janny vanzelfsprekend ook.
  Ik heb weer genoten van je logische verhaal!

 4. Jongeman, gefeliciteerd 74 jaar, blijf gezond en vooral optimistisch.
  Zonder geschiedenis (kennis) geen toekomst (visie) is een belangrijke stelling.
  Ik heb ook z’on stelling . “ wie de historie niet koestert is de toekomst niet waard “
  Dries

 5. En nu maar hopen dat iedereen deze wijze woorden van de jarige in de oren knoopt!
  Mijn verjaarswens voor jou en een wens voor de hele mensheid:
  ‘Dat de jacht op macht en geld maar doorbroken mag worden door liefde respect voor al wat leeft.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *