Geraniummoralisme

Ik heb vandaag weer een nieuw woord geleerd. Geraniummoralisme.
Het werd gebruikt in een column van een bekende Nederlandse Tv-presentator.
Het is een nieuw woord want het wordt rood onderstreept terwijl ik het opschrijf.

Nu moet ik meestal al nadenken over het woord moralisme maar de combinatie met geraniums was mij al helemaal vreemd.
“Het moralisme is een levenshouding van waaruit alles volgens onwrikbare ideeën over goed of slecht wordt beoordeeld”, zo vond ik in het woordenboek.
Dan zal, zo denk ik, het woord geraniummoralisme misschien wel betekenen dat het om een typisch Nederlandse levenshouding gaat.

Die typische Nederlandse levenshouding zien wij elke avond terug in onze zo druk bekeken praatprogramma’s als bijvoorbeeld Op1, Jinek en Beau.
Daar duikelen de laatste tijd, avond aan avond, linkse- en rechtse moralisten over elkaar heen in het verdedigen van hun gelijk.
De ene moralist voert in felle bewoordingen aan dat burgemeester Halsema onmiddellijk moet worden ontslagen terwijl de andere de spruitjeshetze van de T. (Telegraaf) met kracht veroordeelt en stelt dat als Amsterdam een andere burgemeester zou hebben gehad de opwinding een factor tien lager zou zijn geweest.
Weer een andere moralist, waarschijnlijk een Trump aanhanger, beweert dat die plunderaars onmiddellijk moeten worden doodgeschoten of dat Halsema en de demonstranten een middelvinger hebben opgestoken tegen de vele Corona doden en de verpleegkundigen en artsen.

Intussen worden wij dagelijks opgeroepen om samen op te trekken tegen Corona en tegen racisme. Hoe goed ook bedoeld vraag ik mij werkelijk af hoe wij dat gaan doen als wij iedere keer worden geconfronteerd met dat ‘geraniummoralisme’ en ons ingraven in ons eigen gelijk.

Laten wij moed en hoop putten uit het feit dat bij onze jongere generatie(s) het besef lijkt te groeien dat wij met elkaar de wereldse problemen , zoals bijvoorbeeld het racisme in de breedste zin van het woord en ons milieu, moeten aanpakken en dat daar geen individuele belangen bij gelden.
Laten wij, oudere generatie(s), hun voorbeeld volgen en ophouden met te veroordelen omdat hun ideeën niet in ons straatje passen.

‘Wij hebben de aarde immers in bruikleen van onze kinderen’.

2 antwoorden op “Geraniummoralisme”

  1. Ernst, als kern fysicus dus een beta persoon, ben een waarnemer en geen veroordeler. Verder heb ik altijd van jongs af wantrouwen gehad/ en nog t.o.v. : esoterie en idealisten , reden zij vinden dat zij altijd gelijk hebben. En kunnen niet rationeel functioneren. Dus een intelligente discussie waar vernieuwingen tot stand kunnen komen is niet mogelijk.
    Dries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *