Er zijn van die dagen …..

Terwijl ik achter mijn laptopje ga zitten met het voornemen om weer iets op te schrijven, dat ik al of niet zal publiceren, hoor ik op radio 5 het overbekende liedje van Reinhard Mey – “Als die dag van toen”.  Radio 5 dé zender voor de senior. De doelgroep waar ook ik al sinds jaar en dag toe behoor.

Juist vandaag realiseer ik mij opnieuw hoe de jaren zijn vervlogen en de resterende tijd steeds korter wordt. Als je kinderen de middelbare leeftijd bereikt hebben of bijna naderen. Je dochter vandaag 48 jaar jong wordt en je broer over enkele dagen ruim de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en sinds kort van zijn AOW ‘geniet’. Je kleinkinderen inmiddels bijna 24 en 25 zijn en je kleinzoon binnenkort als beroepsmilitair wordt uitgezonden naar Litouwen om te proberen die enge Poetin zodanig af te schrikken dat hij niet de grens oversteekt en wij over een aantal jaren alleen nog in roebels kunnen betalen.

Op zo’n dag begrijp je beter waarom mijn leeftijdsgenoten, maar ook ik, zo nu en dan een fotoalbum pakken om, onder het genot van een glaasje (misschien wel een advocaatje met slagroom) en bij een warme kachel of zelfs de open haard, herinneringen op te halen. Herinneringen naar lang vervlogen tijden toen geluk nog heel gewoon was.

Foto’s, maar soms ook teksten, die je doen wegdromen maar die je ook met de overbekende neus op de onweerlegbare feiten drukken. Soms lijkt het alsof sommige van de plaatjes pas kortgeleden zijn geschoten. Maar vaker realiseer je je dat een groot aantal al meer dan een halve eeuw of langer geleden zijn gemaakt. Soms komt het zelfs voor dat je wel heel erg in je geheugen moet graven om te weten te komen waar je was of zelfs wie het was die daar vlak naast je stond of zat.

Vaak ook realiseer je je dat een groot aantal van die foto’s straks, als je afscheid hebt genomen van allen die je lief zijn of de herinneringen je definitief in de steek hebben gelaten, in de papierversnipperaar terecht zal komen of in de open haard of in de modernere versie gewist zal worden van de harde schijf.

Toch stel ik dat moment om allerlei redenen nog even uit want er zullen ongetwijfeld nog momenten komen dat ook ik een van die ouderwetse albums uit de boekenkast haal en mijmerend over vervlogen tijden mij terugtrek in mijn cocon en probeer de verhalen achter die prentjes naar boven te halen. Soms heb ik, ook nu al, de hulp daarbij nodig van mijn liefhebbende echtgenote. Het is niet anders en zal ook niet anders worden. Dat is maar goed ook.
Het leuke daaraan is dat je soms met elkaar tot de conclusie komt dat je allebei verschillende verhalen bij zo’n foto kan hebben en dan blijft zitten met de vraag wie nog het ware verhaal heeft. Dat is het moment waarop zo’n foto een eigen waarheid krijgt.

Intussen heeft Reinhard Mey de laatste zin van zijn liedje bereikt – “als die dag van toen hou ik nog meer van jou als toen die dag”.

En zo is het !

11 antwoorden op “Er zijn van die dagen …..”

 1. Een mooi verhaal Ernst. Een beetje weemoedig, drukt mijn neus op het feit, dat de tijd voor ons een stuk korter zal zijn, dan de tijd achter ons. Behalve genieten van de herinneringen, moeten we ook maar blij zijn met de kleine dingen waarmee ons dagelijks leven ons nog verrast. Blijf lekker doorgaan met de boeiende verhalen.

 2. Van harte gefeliciteerd met jullie dochter. En natuurlijk ook de beste wensen voor alweer een nieuw jaar….
  Hier hebben we, tijdens de vrije dagen rondom de feestdagen, vele foto’s in albums geplakt. Ze waren even blijven liggen. Dat “even” bleek inmiddels ruim vijftien jaar te zijn. Ook wij hadden soms onze eigen, van elkaar verschillende, herinneringen bij een aantal foto’s. Je blog is dus heel herkenbaar voor ons. Leuk geschreven, dankjewel! Groeten, ook voor Janny.

 3. Ernst, je pennetje heeft weer geweldig zijn best gedaan met de start van het jaar 2022. TOP
  Janke en ik hopen dit jaar nog veel van jouw schriftelijke innovaties te genieten !!!
  Hou je taai en ook veel liefs voor Janny van Janke (Friezin) en Dries

 4. Mooi geschreven en mooi verhaal wat zeer herkenbaar is. Beste wensen voor dit jaar en in goede gezondheid.

  Groetjes,
  Pieter

 5. Prachtig geschreven Ernst en zo is het ook.
  Nog proficiat met je dochter. De jongste van mij wordt in juni 48.
  De tijd snelt ons voorbij.
  Groetjes ook aan Janny.

 6. Van harte gefeliciteerd met jullie dochter!
  En ook ik houd van nostalgie al zolang als ik me kan herinneren.
  De beste wensen in goede gezondheid voor 2022 gewenst!

 7. Nou inderdaad, de jaren zijn voorbij gevlogen en al ben ik nog een stuk jonger, toch voel ik het soms ook zo. Kippenvel bij het lezen van je blog. Ik wens jullie een heel mooi en gezond 2022…..
  liefs xxxx

 8. Je bent niet alleen met nostalgische gevoelens. 4,4 miljoen (!) mensen keken dinsdag naar (delen) van de Elfstedentocht van 25 jaar geleden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *