Dekkingsgraad

Je zou denken dat dit een term is die gebruikt wordt bij fokkers van, weet ik veel wat voor soort, dieren.

Maar nee ! De laatste jaren is dit een soort rekenmethode voor de vraag of van miljoenen gepensioneerden hun inkomen wel of niet wordt geïndexeerd of zelfs verlaagd. Let op : Dit is een min of meer vrije interpretatie van het woord waarvoor alleen ikzelf verantwoordelijk ben en blijf.

Indexeren betekent het aanpassen van bijvoorbeeld een inkomen aan een indexcijfer met de bedoeling de gemiddelde koopkracht op peil te houden. Bij de meeste gepensioneerden is dit al ruim 10 jaar niet meer gebeurd.
Mijn pensioenfonds heeft inmiddels berekend dat wij gepensioneerden daarmee al ruim 15,8 % aan indexatie hebben misgelopen. Ons pensioen is dus vandaag de dag simpelweg 15,8 % lager dan het eigenlijk had moeten zijn.

Intussen, en het is maar één voorbeeld, zijn volgens het CBS de huren vanaf 2009 totaal met 28,8 % gestegen. Maar let op, dat zijn gewoon 10 huurverhogingen bij elkaar op geteld. Cumulatief zal dat dus aanmerkelijk meer zijn.
En dan hebben wij het nog maar niet over de gestegen prijzen van bijvoorbeeld de zorgverzekering, het eigen risico, het gas- en elektra en de vervoerskosten. Maar ongetwijfeld zijn er nog veel andere zaken in prijs gestegen. Denk aan de recente BTW verhoging voor onze eerste levensbehoefte, ons dagelijks eten.
Maar ja, wij mogen als gepensioneerden natuurlijk helemaal niet klagen want wij zijn immers de rijkste generatie ouderen van na de oorlog. Wij zijn natuurlijk alleen maar een groep van louter Zondagskinderen. Hoewel een groep ?
“Een groep is een verzameling van twee of meer personen die met elkaar omgaan. Dit kan zijn omdat zij zich met elkaar identificeren of omdat zij een gezamenlijk doel hebben” aldus de sociologische betekenis van het woord groep.
En dat zijn wij dus per definitie niet. Wij hebben geen gezamenlijk doel en wij identificeren ons niet met elkaar.
Als dat wel zo was dan zouden wij toch allang met minimaal 2,8 miljoen ouderen, die komend jaar of het jaar daarop hun pensioen 10 jaar lang gekort zullen zien, op het Malieveld of op het Binnenhof hebben gestaan. Los van de vraag of wij daar op zouden passen.
Of dan zouden we toch allang en met z’n allen hebben gestemd op bijvoorbeeld 50Plus die af wil van die achterlijk lage rekenrente en niet hebben gestemd op die zolderkamer geleerde en racistische studentikoos. Ja die !

Nee, iedere keer weer bevestigen wij zelf het beeld dat van ons gecreëerd is, dat wij de rijkste en egoïstische groep ouderen zijn van na de oorlog. Gaan 3-4 keer per jaar op vakantie. Bij voorkeur met ons rijdende kasteel, de camper, of met het vliegtuig naar de zon. En maken prachtige fietstochten op dure e-bikes waarbij wij minimaal 2 terrassen per dag bezoeken voor een uitgebreide lunch en minstens 2 glazen overheerlijke wijn. De schijf van vijf is niet aan ons besteed !

Dus kennelijk kunnen wij het ons allemaal gewoon veroorloven en maken wij ons dus niet druk over een korting op ons pensioen en betalen wij gewoon dat eigen risico van € 350,- en de nieuwe huurverhoging van zo maar 4 %.

Maar wat nou met die weduwe of weduwnaar of voor mijn part zelfs dat echtpaar met alleen AOW en wat toeslagen, die maandelijks moeten proberen rond te komen van minder dan het minimum inkomen ? Zijn zij het die straks de protestkar moeten trekken en gaan wij, die het wat “beter hebben”, dan wel mee naar het Malieveld.

Ik vrees het niet ! Want wij zijn een vreselijk egoïstisch volkje geworden dat alleen maar op een afstand boos kan worden op Trump of, als wij al gaan stemmen, onze stem verkwanselen aan de “allergrootste intellectueel die Nederland ooit gekend heeft “ en die van zichzelf zegt “ dat hij gelijk heeft en anderen dus ongelijk”.

Ik ben benieuwd wat er gebeurt als volgende jaar de pensioenen van 2,8 miljoen mensen worden gekort met minimaal een paar procenten per jaar voor de komende tien jaar?

IK VREES NIETS. WE GAAN GEWOON DIE KILO-KNALLERS KOPEN EN DIE DEKKINGSGRAAD, ACH………..’T ZAL MIJN TIJD WEL DUREN.

Eén antwoord op “Dekkingsgraad”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *