AGENDA’S

Het maakt niet meer uit of ik een digitale agenda gebruik, die volledig is gesynchroniseerd met mijn mobiele telefoon, mijn Ipad of mijn PC, of een ouderwetse papieren.
In alle vier staat niets meer. Leeg, geen enkele afspraak, geen taak, helemaal niets. Oh ja, in april staan de Paasdagen automatisch ingevuld. Niet alleen in de digitale agenda’s maar zelfs in de papieren versies. Dat blijft staan natuurlijk maar gezamenlijk Paaseieren zoeken of -eten of bij elkaar op bezoek gaan zit er niet in. En 2e Paasdag is vanaf nu een gewone maandag.
De zesde april was nog ingevuld als einddatum voor de Kabinetsmaatregelen maar sinds vandaag kan die ook worden doorgestreept. De consequentie is dat mei ook geheel blanco blijft.  Daar staat nog Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag automatisch ingevuld maar ook op die dagen zal weinig te vieren zijn. Kortom een lege boel.

Betekent dat dan ook dat alle dagen in april en mei een “lege boel” blijven ? Dagen dat er niets te doen is en dat wij geen afspraken hebben ?
Ja, dat betekent dat ! Vanaf nu zijn wij weer helemaal de baas over onze eigen agenda’s. Iets waar ik ooit een cursus Time Management voor heb gevolgd. De grote les tijdens de cursus was ‘het leeghalen van minimaal 1 dag in de week in je agenda”. Eén dag waarop je zelf kon doen wat je wilde. Maar wat er in de praktijk op neer kwam dat je die dag alle achterstanden van de vorige dagen moest wegwerken. Daar hebben wij nu dus geen cursus of training voor nodig.

Mijn agenda is leeg en blijft leeg en wij zullen onze dagen dus zelf moeten invullen. En dat zal in deze bizarre tijd nog wel even wennen worden. En als je eens iets vergeet, hetgeen niet aannemelijk is, is er immers niemand die daar om maalt.

Toch zal discipline en regelmaat een uiterst belangrijk fenomeen worden. Het gevaar dat op de loer ligt wordt “lamlendigheid of luiheid” genoemd en leidt tot allerlei andere lichamelijke en misschien wel psychische ongemakken. Gezien het feit dat Corona-patiënten nu voorrang hebben bij huisarts en ziekenhuis lijkt mij dat niet aan te bevelen.

Socializing is het nieuwe woord maar daar hebben wij geen agenda’s voor nodig. Dat kan elke dag en op heel veel manieren zonder dat wij die beroerde 1,5 meter in acht moeten nemen. Whatsappen, Instagram of Video-bellen zijn daar voorbeelden van. Maar wij zijn creatief en inventief en verzinnen vrijwel zeker hele bijzondere alternatieven.

Kortom, wij doen ons best om goed te zijn voor onszelf en de mensen om ons heen – en ons goed voor te bereiden op de volgende storm. En daar hebben wij voorlopig geen agenda’s voor nodig, toch ? Ben benieuwd hoe dat bevalt en of wij er aan kunnen wennen.

2 antwoorden op “AGENDA’S”

 1. Niet alleen jouw agenda blijft leeg.
  Die van mij en Carolien ook.
  Het moet voor toch heel fijn zijn dat je een beneden buurman hebt, die je dagelijks video belt om een of ander probleem met de website op te lossen. Daardoor blih je in ieder geval een beetje in beweging.

 2. Mijn agenda, toch opnieuw ingevuld;
  a) ontbijt maken voor ons tweeën
  b) kranten halen en bepaalde informatie uit de kranten later ter discussie brengen, soms zijn wij eens en ook niet of wij hebben een middenweg gevonden.
  c) vergelijken ook politieke stukken met de groene Amsterdammer en Elsevier
  d) koffie regelen is ook mijn werk
  e) Daarna mail’s verwerken
  f) dan gaan wij samen de cryptogrammen van de 2 kranten oplossen( lukt niet altijd)
  g) paar hoofdstukken lezen over het leven van Johan van Oldenbarnevelt
  h) dan ga ik het avond eten verzorgen
  i) dan de standaard TV programma’s zoals binnenste/buiten, enz enz
  j) 09.30h naar bed, nieuws kijken, lezen dan slapen
  Tijd vliegt om mede door dat tussen door de contacten met de kinderen/kleinkinderen ook elke dag een geweldige afwisseling is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *